Geschiedenis

Bloemenvereniging Flora is ontstaan op initiatief van enkele leden van de KAB (Katholieke Arbeiders Beweging) met als doel de aangesloten leden een zinvolle invulling van hun vrije tijd te bieden. Bloemenvereniging Flora is opgericht op 3 oktober 1954.

De tuinen door de jaren

Door de jaren heen heeft Flora verschillende verenigingstuinen gehad in de begin jaren werd enkele malen verhuisd. Men begon op d'n Broek (de huidige Dorpstraat) al snel werd naar de Plank verhuisd. In de zestiger en begin zeventiger jaren was de tuin gelegen naast de toenmalige Jongensschool aan de Dreef. Toen de school werd afgebroken moest ook de tuin plaats maken voor woningbouw. Van de gemeente werd toen grond gehuurd op de Korze, de tuin lag tot 1994 tussen de atletiekbaan en de Nuvoc hal. In 1994 moest plaats gemaakt worden voor het plan de Pegbroeken. Door goede samenwerking met de gemeente Veldhoven en een enorme inspanning van de leden ontstond in 1994 op de huidige locatie niet alleen een prachtige tuin maar ook een mooi tuinhuis.

Shows door de jaren

Al in 1955 werd de eerste tentoonstelling georganiseerd. De jaarlijkse tentoonstelling werd vanaf 1967 de T genoemd. De eerste T's waren in de garage van busonderneming de Kruiff (nu Gruyters banden) aan de Dorpstraat. In het begin van de zeventigerjaren groeide de T's uit tot grote shows. Deze shows vonden plaats in een tent op de plaats waar nu de huizen van plan de Plank staan. De grootste show vond plaats in een tent van meer dan 100 m lengte. Daarna is de hal van de LTS aan de Sterrenlaan enkele jaren gebruikt als ruimte voor de T. Met het 25 en 30 jarig bestaan is in samenwerking met het Veldhovens Muziekkorps 2x een Klank en Kleur show georganiseerd. Waarvan de eerste tevens de nationale Dahliatentoonstelling omvatten. Tot en met 2007 werd de T's steeds in dorpshuis d'n Bond aan de Rapportstraat gehouden. Vanaf 2008 hebben we de beschikking over een tent die we aan ons tuinhuis zetten, hierdoor is de T nu gekoppeld aan een open dag en kunnen de bezoekers ook onze prachtige tuin bewonderen.

In augustus 2010 organiseerde bloemenvereniging Flora in samenwerking met bloemenvereniging De Jonge Stek en Tuincentrum Groenrijk De Heikant het Nederlands kampioenschap dahliakweken. Tijdens de openingsplechtigheid van het NK is er door de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers een dahlia gedoopt met zijn naam.

 

Cultuurmedaille van de gemeente Veldhoven

In de loop van de jaren zijn een aantal leden van Flora voor hun verdienste voor de vereniging en de Veldhovense gemeenschap onderscheiden met de cultuurmedaille van de gemeente Veldhoven. De leden zijn:

Frans Waarma

Ere voorzitter van de vereniging. Frans was mede oprichter van Flora en 32 jaar voorzitter en boegbeeld van Flora. Naar hem is de hoofdpad op de tuin vernoemd. Frans is in 1999 overleden.

Frans
Blijvende herinnering aan Frans Waarma, 32 jaar voorzitter.

Sjef Adams

Sjef was mede oprichter van Flora. Hij zat meer dan 25 jaar in het bestuur en bekleedde in die periode alle bestuurlijke functies. Tevens was hij vele jaren de arrangeur van de shows. Hij was ruim 50 actief lid van Flora.

Sjef ontving tijdens de receptie t.g.v. het 50 jarig jubileum op 9-oktober 2005 voor zijn verdienste voor Flora en de Veldhovense gemeenschap, uit handen van burgemeester Cox, een Koninklijke onderscheiding. Sjef is in 2007 overleden.

Sjef
J. Adams was ruim 50 jaar actief bij Flora.

Jan van der Looij

Jan is ook meer dan 25 jaar lid van het bestuur van Flora geweest waarvan 6 jaar als voorzitter. Jan was ook een aantal jaren arrangeur van de show en draagt met zijn ideeën nog altijd een steentje hieraan bij.

Jan
Jan van der Looij ontvangt van wethouder Hans van de Looij de cultuurmedaille

IMG_6677.JPG

Jan van der Looij is zaterdag 24-8-2013 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het opbouwen van de opendag en show, verraste burgemeester Jack Mikkers Jan met deze onderscheiding.

Jan kreeg de onderscheiding voor jarenlange inzet voor o.a. bloemenvereniging Flora, (bijna 50jaar) en buurtvereniging Het Drieluik

 

Henk van Vugt

Henk is jarenlang penningmeester van de vereniging geweest. Het is mede zijn verdienste dat bij verplaatsing van de tuin naar de Heerseweg onze prachtige accommodatie is ontstaan. Voor zijn verdienste ontving hij de Vrijwilligers medaille.

Henk
Henk v Vugt ontvangt van wethouder Nicole Ramaekers de Vrijwilligersmedaille.